Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az iskolarendszer

2011.11.16

A japánok iskolázottsága világviszonylatban az egyik legmagasabb, analfabéták gyakorlatilag nincsenek és a diákok 90% tovább tanul középiskolába.

Az iskolarendszer a következőképpen épül fel:
- Shogakkou (általános iskola) 6év
- Chuugakkou (alsó középiskola) 3év
- Koukou (felső középiskola) 3év
- Daigaku (egyetem/főiskola) 4év

Állami vs. Privát
Ingyenes oktatás nem létezik,esetleg valamilyen ösztöndíj megszerzésével, de tandíjbeli különbségek vannak a privát(shritsu) és állami(kokuritsu) iskolák között. Japánba a privát iskolát nem úgy kell elképzelni mint nálunk, hogy akit jobb helyre nem vesznek fel az majd fizetős privát suliba megy, mert az hogy privát vagy állami mindössze annyit jelent, hogy az állam építette vagy egy szervezet (pl:katolikus egyház). A privát iskolák általában drágábbak, de így a tehetséges gyerekeket jobban is tudják segíteni. A seifuku (egyenruha) általánosságban kötelező (óvodától kezdve), de vannak olyan állami iskolák ahol már nem az. Van még egy pár érv a privát iskolák mellett mint pl az, hogy a tanári állomány sokkal inkább állandó, míg az állami iskolákban elég gyakran vándorolnak a tanárok. Ezenkívül vannak olyan privát iskolák amelyekben a Chuugakkou és Koukou 3+3 évét összevonják és így meglehet spórolni egy idegtépő felvételi procedúrát! Emellett sokkal jobban felszereltek mint az állami sulik. Viszont van jó pár privát iskola, ahol havi két szombaton is be kell jönni tanításra... (igaz csak 4 tanóra van)
Az iskolai nap általában 9 körül kezdődik, és kb. félórával hamarabb be kell érni. Tanítás előtt van egy rövid osztályfőnöki óra szerű ízé, kb 10 percet vesz igénybe. Az első négy óra között 10 vagy 5 perces szünetek vannak, egy óra 50 perces. A negyedik óra után egy elég hosszú ebéd szünet következik, közel 45 perces. Ebédre általában obentou-t(=otthon összeállított kis ebéd doboz) hoz mindenki, vagy reggel iskolába jövet vesz valamit egy útba eső pékségben/konbiniban(=24órás kisbolt amiben csomó egyszerű kész kaját is lehet kapni). Ezután jön még két óra. A következő program az iskolatakarítása ezt olyan kitűnően megtudják szervezni, hogy a teljes iskola bevetésével (tanárok+diákok) kb negyedóra alatt el lehet végezni. Ezután jön még egy 5 perces osztályfőnöki óra, és amikor annak vége akkor jön az utolsó óra. Amikor befejeződik a hivatalos tanítás akkor még messze nincs vége mindennek:)