Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alfajai

2011.12.30
  • Country

A Country-t néha nehéz elkülöníteni a Sweetlolitáról, de általában egy Country lolita felismerhető a pepita-és gyümölcsmintákról, a szalmakalapról és kis kosárkáról vagy fonott szalmatáskáról.

Gothic

A Gothic lolita, mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében ugyan "gothic", de ez kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát, kereszteket, rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert a Sweet is lehet fekete-fehér! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín megteszi. Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása. 

A Gothic loliták gyakran erőteljesebb sminket készítenek maguknak, füstös szemekkel és vörös ajkakkal, de a fehér arc és a kék vagy fekete rúzs kerülendő. 

Márkák: Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié, Little Chili

Alfajai

EGL, EGA: Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik.

  • Vampire: általában a vámpíros animékért rajongó lányok öltöznek így, nehezen elkülöníthető, de felismerhető a piros-fekete összeállításokról, a száj szélénél kifolyó művérrel készített csíkról és "vámpíros" viselkedésükről.

Classic

A Classic valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között. Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű , például mélybordó, éjkék vagy padlizsánszínű is. A leggyakoribbak azonban a semmi mással össze nem keverhető viktoriánus korban divatos virágminták. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott.

Márkák: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden

Shiro

A shirololi a teljesen fehérbe, illetve elefántcsontszínbe és törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic és bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér. Gyakran előfordul, hogy a shirololiták egy velük megegyezően felöltözött kurololitával mutatkoznak együtt a kontraszt kedvéért.

Kuro

A kurololita a csak feketébe öltözött lolita. Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem, és hasonlóan a shirololihoz a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani.

Punk

A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel , mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével és bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében.

Márkák: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack, Putumayo

Hime

A himelolita vagy „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól, mert igazából a himelolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé. Általában rokokó ihletésű Sweetloli ruhát vagy díszesebb, virágmintás Classic ruhát viselnek. A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik és a gyöngysorok.

Guro

Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához, a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél.

Sailor 

A Sailor lolita a hagyomány matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit.

Ero 

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való. Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető.

Márkák: Antique Beast

Pirate 

Kalózos kinézetről,fekete, fehér, sötétkék és vörös kombinációkról, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni.

Márka: Alice and the Pirates

Wa 

A hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója.

Qi 

A hagyományos kínai viselet(qipao) és a lolita találkozásából született ez a stílus.

Aristocrat

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19. századi előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol.

Márkák: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié

Alfajai  

EGA: Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik.

  • Madam: Az Aristo nőiesített változata.

Ouji/Kodona/Dandy/Boystyle

Az ouji stílus a lolita fiú verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.